Το φαράγγι

Το φαράγγι του Λάρνακα διασχίζει κάθετα την κωμόπολη των Μολάων. Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «λάρνακα», η οποία σημαίνει γούρνα. Στις γούρνες έπιναν νερό τα ζώα της κάθε περιοχής.

Το φαράγγι ξεκινά από την κορυφή του βουνού Κουρκούλα με υψόμετρο 916 μ. Το τοπωνύμιο της κορυφής είναι «Στρογγύλα» και οφείλεται στο σχήμα αυτής.

Ο Λάρνακας φτάνει μέχρι τον κάμπο των Μολάων. Στις μέρες μας όμως διατηρείται επισκέψιμο μόνο το τμήμα από την πλατεία της κωμόπολης προς το βουνό. Το υπόλοιπο αυτού έχει πλέον καλυφθεί από την λεωφόρο που συνδέει το κέντρο με το Νοσοκομείο και καταλήγει στην έξοδο από τους Μολάους.

Μέχρι το 1970 που έκλεισε ο τελευταίος, λειτουργούσαν 11 νερόμυλοι καθιστώντας το φαράγγι το κέντρο της οικονομικής ζωής των Μολάων. Σήμερα, ο Λάρνακας διαθέτει πλούσια χλωρίδα με σπάνια είδη φυτών και πανίδα καθώς σε αυτό ζουν άγρια ζώα και πτηνά.

Πάνω από το φαράγγι στην κορυφή ενός βράχου δεσπόζει ο Παλιόπυργος των Μολάων, ένα μικρό οχυρό βυζαντινό ή τούρκικο το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους ως παρατηρητήριο για τον έλεγχο του κάμπου των Μολάων.

Κάτω από τον Παλιόπυργο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που είναι Πολιούχος των Μολάων. Απέναντι από αυτήν, ο επισκέπτης βλέπει το Γηροκομείο της περιοχής. Πηγαίνοντας στο Γηροκομείο, οι πεζοπόροι θα συναντήσουν τον δρόμο που ανεβαίνει στην εκκλησία της Παναγίας, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από όλες τις άλλες. Σε κοντινή απόσταση από την Αγία Παρασκευή προς τον Παλιόπυργο, συναντά κανείς δύο ερειπωμένα εκκλησάκια αφιερωμένα στην Αγία Ελένη.

Η επίσκεψη στο Φαράγγι του Λάρνακα ξεκινά από την είσοδο αυτού δίπλα από την πλατεία των Μολάων.